Waarom uw groepenkast vervangen?


Verouderde groepenkasten (verdelers) voldoen tegenwoordig niet meer aan de eisen en aan de standaard NEN normen. 

Veel woningbranden ontstaan door de groepenkast. Door veroudering van de groepenkast (voorheen stoppenkast genoemd), kan er een groepenschakelaar blijven hangen. Dit kan grote gevolgen hebben. Er kan bijvoorbeeld constant spanning blijven lopen, waardoor het uiteindelijk gaat smeulen en kan ontsteken.

Andere gevaren zoals de kans op elektrocutie, overspanning (schade aan apparatuur) en brand kunnen voorkomen worden door regelmatig onderhoud aan of vervanging van de groepenkast.

Als na controle van Maas elektrotechniek blijkt dat de groepenkast inderdaad verouderd/beschadigd is, of componenten gebreken vertonen, is het belangrijk de vervanging of reparatie zo spoedig mogelijk te laten uitvoeren.

Wij staan voor veiligheid en kwaliteit!

 

De groepenkasten die wij installeren zijn veilig, betrouwbaar en van goede kwaliteit. 

Maas Elektrotechiek  werkt alleen met A-merken zoals:

 • Hager
 • Schneider electric
 • ABB

Tevens zijn bij ons alle prijzen inclusief installatie en BTW. Geen abnormale hoge kosten maar vaste eerlijke all-in tarieven. De door ons verrichte werkzaamheden zijn snel en vakkundig uitgevoerd door een gekwalificeerde monteur.

Onze voordelen op een rij: 

 • Voordelig uw groepenkast vervangen.
 • Al onze prijzen zijn all-in.
 • Geen onverwachte kosten achteraf.
 • Gratis advies.
 • Werkzaamheden snel uitgevoerd.
 • Afspraak is snel gemaakt.

 

Veelgestelde vragen

 

Waterschade. Moet ik dan mijn groepenkast vervangen?

Het maakt niet uit hoe oud je groepenkast is, maar vervang deze altijd na waterschade! Het water komt overal, waardoor er oxidatie (roest) ontstaat. In de meeste gevallen wordt lekkage gedekt door je opstalverzekering, het vervangen van je groepenkast valt hier dus ook onder.

Hoe herken ik een oude groepenkast?

Een groepenkast is de moderne versie van een stoppenkast. Een stoppenkast herken je aan een aantal ronde, vaak witte stoppen. Een groepenkast bestaat daarentegen uit een aantal installatieautomaten. Een groepenkast is eenvoudiger en veiliger in gebruik dan een stoppenkast. Bij kortsluiting hoef je namelijk alleen nog een schakelaar om te zetten en hoef je niet meer een doorgebrande zekering te vervangen. Het is dus logisch dat vrijwel niemand voor een nieuwe stoppenkast kiest, een groepenkast heeft veel meer voordelen dan een stoppenkast. Een oude stoppenkast voor een groepenkast vervangen is niet verplicht, maar het is zoals je begrijpt een verstandige keuze.

Verschil tussen een 1 fase- en een 3 fasen aansluiting

De meeste bestaande woonhuizen hebben een 1-faseaansluiting. Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Bij nieuwbouw leggen we in veel gevallen een 3-fasenaansluiting aan. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen.
Het voordeel van een 3-fasenaansluiting is dat u uw energieverbruik kunt verdelen over de 3 fasen. U sluit uw apparaten aan op verschillende fasen. U kunt dan meerdere apparaten tegelijk gebruiken zonder dat uw hoofdzekering of -automaat uitvalt. Dit is handig als u apparaten hebt/aanschaft met een hogere energiebehoefte zoals een sauna of een keramische kookplaat.

Krachtstroom of 3-fasen

Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen, wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur maar is nodig voor apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt. Als u wel krachtstroom nodig heeft dan zal een installateur dit voor u aanleggen. U moet dan al wel een 3-fasenaansluiting hebben. 

Capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting opzoeken

 • Vaak staat de capaciteit van uw aansluiting(en) ook op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Maar let op! Soms staat daar de tariefcategorie vermeld in plaats van de daadwerkelijke capaciteit. Staat er bijvoorbeeld bij uw elektriciteitsaansluiting ‘Capaciteit t/m 3x25A’ dan kan uw elektriciteitsaansluiting 1x25A, 1x35A, 1x40A of 3x25A zijn.
 • Soms staat de capaciteit en/of het aantal fasen ook op de elektriciteitsmeter in uw meterkast vermeld. Maar meestal is dat niet het geval. In de meterkast zelf ziet u ook niet of u een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting hebt.
 • Twijfelt u of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Vraag nu een offerte aan!

Via onderstaand formulier vraagt u een offerte aan voor de vervanging van uw groepenkast en eventuele componenten.